JANNE MALINENKLASSISEN KITARAN TEKNIIKKAKOULU

Ohjeita harjoitteluun

Klassisen kitaran tekniikkakoulun ensimmäinen osa toimii aloittelevalle soittajalle suoraan harjoitusohjelmana, jota edetään sitä mukaan, kun edellinen taito on opittu. Suosittelen, että tätä opusta käydään läpi klassisen kitaran ammattikoulutuksen saaneen opettajan ohjauksessa.


Harjoittelun alussa

  1. Ajattele ennenkuin teet, niin tiedät mitä teet. Tutki symbolit ja ohjeet ennenkuin aloitat harjoituksen.

  2. Taitojen karttuessa opettele toteuttamaan kaikki harjoitukset aluksi mielikuvissa. Tämä taito kehittyy koko ajan mitä enemmän sitä teet. Aloittelijan täytyy aluksi oppia tuntemaan kitaran mitat ja ulottuvuus esimerkisi soittoasennossa käsien tunteminen sekä kitaran kielten ja otelaudan tunnusteleminen. Kertaa soittoasentoja käsittelevät jaksot, että voit itse valvoa soittamistasi vaikka isohkon peilin avulla.

  3. Harjoituksia, jotka liittyyvät käsien yhteistyöhön ja sormien valmisteluun on hyvä pitää pitemmälle edettäessä alkulämmittelynä.


Harjoitellessa

  1. Ole kriitinen, kun harjoitat tekniikkaasi. Harjoituksen tulee aina olla onnistunut. Virheetön suoritus on mahdollista sopivan tempon avulla. Älä koskaan tee toistoja tempossa, jossa onnistuminen on vain 90%.

  2. Oppimisen nopeus vaihtelee yksilöittäin. Pyri harjoituksissa seuraaviin neljään tavoitteeseen.


  1. 1.Toista harjoitusta, kunnes pystyt kuvailemaan sen toiselle henkilölle. Mitä pidemmälle taitosi etenee, sitä enemmän huomioit liikeitäsi harjoituksien aikana.

  2. 2.Harjoittele, kunnes osaat harjoituksen ulkoa. Tunnista ja harjoita kahdenlaista muistia. Mielensisäistä (kuvittelet harjoituksen mielessäsi) sekä lihasmuistia. Lihasmuisti tarkoittaa motoristen liikkeiden ohjelmointia hermostoon. Harjoitusta tehtäessä yksittäistä liikettä tai liikesarjaa toistetaan niin monta kertaa, että se ei enää vaadi aivojen tietoista koordinointia.

  3. 3.Tarkkaile käsien ja kehon toimintaa. Pyri saamaan ne viimeistään nyt ohjeiden mukaisiksi.

  4. 4.Kuormita osaamistasi lisäämällä tempoa asteittain osaamisesi rajoille asti aina kuitenkin onnistuen. Vain onnistuneesti toistettu harjoitus tuottaa parhaan lopputuloksen. Aika, minkä harjoitukseen käytät on kiinni sinusta. Mitä paremmin keskityt, sen lyhyempi on aika, jona saavutat edellä mainitut tavoitteet.


  5. Useassa harjoituksessa on käsitelty vain yhtä kieltä tai asemaa. Toteuta harjoituksia kaikilla kielillä kaikista asemista,  mikäli näet sen perustelluksi.

  6. Rytmin varioiminen harjoituksissa on tärkeää. Erittäin hyödyllisiä ovat pisteelliset rytmit, jotka jakavat toistetuvat nuotit nopeisiin ja hitaisiin rytmeihin haastaen ja harjoittaen näin liikeitä nopeampaan suoritukseen. Vertaa tahdin A normaalipituisia kahdeksasosanuotteja tahtien B ja C vastaaviin nuottipareihin, niin huomaat, että tahdeissa B ja C harjoitetaan jokaista nuottiparia sekä 50% hitaammin että 100% nopeammin kuin tahdissa A. (Kuva 16.)





  1. Heti kun osaat kulloisenkin tehtävän tai osan siitä ulkoa, voit kokeilla sitä myös silmät kiinni. Tällöin keskityt kehosi hallintaan kokonaisvaltaisesti ja huomaat, että tempoa säätelemällä soittamisen helpous on saavutettavissa.

  2. Myös erilaiset painotukset, crescendot ja diminuendot, lisäävät hallintaa. Vuoronäppäilyn yhteydessä opettele esimerkiksi painottamaan molempia sormia erikseen. Tasajakoinen harjoitus on hyvä opetella painottamaan myös kolmen tai viiden nuotin jaksoissa. Kun siis olet oppinut harjoituksen ohjatulla tavalla, niin varioi sitä sen jälkeen rytmein ja painotuksin. Varioimisen mahdollisuudet ovat monet, mielifraasini onkin: “Mitä enemmän osaat, sitä enemmän osaat.”


 

OHJEITA HARJOITTELUUN

Copyright ⓒ 2011 Janne Malinen. All rights reserved.