JANNE MALINENKLASSISEN KITARAN TEKNIIKKAKOULU
JANNE MALINENKLASSISEN KITARAN TEKNIIKKAKOULU
Näppäilykäden soittoasento
NÄPPÄILYKÄDEN SOITTOASENTO
Parhaimman käsityksen oikeasta oikean käden, eli näppäilykäden, asennosta saat, kun käsi roikkuu rentona suoraan olkapäästä alaspäin. Ranne on suora kaikista suunnista katsottuna (Kuvat 4 ja 17). Ranteen käyttö osana näppäystä liittyy eri äänten värien, dynamiikan ja vaativampien tekniikkojen käyttöön, eivätkä kuulu aloittelevan kitaristin haasteisiin. Sormet kaareutuvat kämmenen keskipistettä kohti, ikään kuin pitäisit kämmenellä kevyttä palloa (mittasuhteiltaan suurinpiirtein aikuisella tennispalloa ja lapsella pöytätennispalloa).
Näin saat oikean näppäilykäden asennon:
•Anna kätesi roikkua rennosti olkapäästä alaspäin ja tarkkaile peilistä rannettasi sekä sormen nivelten muodostamaa kaarta. Huomaa, että suoristaessasi sormet, rentous häviä. Opettele tuntemaan rentouden tila.
•Mikäli istuma-asentosi on hyvä, ohjaa käsivartta liikuttamalla sormet luonnollisesti ja pakottomasti kielille ääniaukon läheisyyteen siten, että kieli osuu kunkin sormenpään vasempaan sisäsyrjään kohtaan jossa kynsi erkanee sormesta (Kuvat 18 ja 20):
p-sormi osuu ➃-kielelle (p asettuu soittajan näkökulmasta i-sormen vasemmalle puolelle, ei kämmenen sisäpuolelle)
i-sormi ➂-kielelle
m-sormi ➁-kielelle
a-sormi ➀-kielelle
Tätä valmiustilaa kutsun oletus- tai lähtöasennoksi (Kuva 18). Varo, ettet suorista sormia asettaessasi niitä kielille, sillä silloin ne helposti eriytyvät toisistaan eivätkä asetu luonnollisesti kielille. Suoristaminen myös jännittää kämmenselän lihaksia. Lähtöasennossa käsi ja sormet ovat valppaina. Rentous tässä yhteydessä on aktiivista tilaa, kuin istuessasi innokkaana odottamassa ystävääsi. Oikean käden pikkurilli eli c-sormi ei osallistu näppäilyyn vaan liikkuu luontevasti vailla omaa tahtoa useasti a-sormen liikkeitä mukaillen, osumatta kuitenkaan näppäiltäviin kieliin. C-sormen käyttö liittyy rasqueado tekniikkaan, jota käsitellään osassa 2.
Kuva 19. Kuva 20.
Harjoitus 1b.
1.Istu hyvin ja anna kätesi olla rentona suoraan olkapäästä alaspäin ja tunnista rentouden tila. Mikäli koet vaikeana löytää rentoa tilaa, hae ensin jännittynyt tila nostamalla hartiasi ylös (olkapäät kohti korvia) ja anna niiden sitten pudota alas rennoiksi.
2.Siirrä nyt käsi hallitusti lähtöasentoon (Kuva 18). Toista, kunnes toiminta on luonnollista ja sujuvaa.
3.Kokeile tehdä sama silmät kiinni, tällöin tuntoaistisi valpastuvat ja rekisteröit kehosi liikkeet paremmin.
Yhdistä harjoitukset 1a ja 1b.
Copyright ⓒ 2011 Janne Malinen. All rights reserved.