JANNE MALINENKLASSISEN KITARAN TEKNIIKKAKOULU

Legatot ylöspäin

LEGATO YLÖSPÄIN

Harjoitus 9a.

 1. Aloita legatojen harjoittelu siten, että yrität jokaisella sormella saada äänen soimaan viemällä kieli kiinni nauhaan niin nopeasti kuin pystyt. Liike alkaa sormen ollessa kevyesti kiinni kielessä. Tämä siksi, että osumatarkkuus ei kuormita napautusliikkeeseen tutustumista. Kun koet, että napautus alkaa olla hallussa, nosta sormi lähtemään korkeammalta, irti kielestä.

 2. Jatka harjoitusta jokaisella kielellä tarkkaillen, etteivät sormien liikkeet ole liian suuret.

 3. Pidä tempo hitaana ja tasaisena.

 4. Huomaa, että sormen vaihtuessa myös asema vaihtuu. Siirrä otekäden peukaloa, jotta sen paikka ei muutu suhteessa muihin sormiin.

 5. Näppää vapaa kieli lähtöasennon osoittamalla sormella, toistaen samaa sormea yhdessä tahdissa (p näppää kielet ➅ ➄ ja ➃ i ➂-kielen m ➁-kielen ja a -kielen) ja kun yksi  näppäävä sormi on kerrallaan aktivoituna, anna muiden olla omilla kielillään odottamassa.Harjoitus 9b.

 1. Aloita nyt toistamallla yhtä tahtia kerrallaan, käyttäen jokaista vapaan kielen ja sormen yhdistelmää seuraavassa järjestyksessä: 0/2, 0/1, 0/3, 0/4. Käy koko harjoitus läpi ensin yhdellä yhdistelmällä (0/2) ja sitten siirry seuraavaan.

 2. Näppää vapaa kieli lähtöasennon osoittamalla sormella toistaen samaa sormea yhdessä tahdissa.Harjoitus 9c.

 1. Toistamallla tahti kerrallaan käyttäen sormipareja 1/2, 2/3 ja 3/4

 2. Käy koko harjoitus läpi ensin yhdellä yhdistelmällä (1/2) ja siirry sitten seuraavaan (2/3).

 3. Näppää kieli lähtöasennon osoittamalla sormella toistaen kyseistä sormea yhdessä tahdissa.Harjoitus 9d.

 1. Aloita nyt toistamallla tahti kerrallaan käyttäen jokaista vapaan kielen ja sormen yhdistelmää seuraavassa järjestyksessä: 1/3, 2/4. Käy sama harjoitus myös yhdistelmällä (1/4) siten, että 4-sormi napauttaa 7. nauhan sävelen. Tällöin kaikki ylöspäisen legaton mahdollisuudet on kartoitettu.

 2. Näppää kieli lähtöasennon osoittamalla sormella toistaen kyseistä sormea yhdessä tahdissa.

 

Copyright ⓒ 2011 Janne Malinen. All rights reserved.